diumenge, 1 de juny del 2008

L'or del Marroc

No havia sentit mai parlar d'aquest oli, i la veritat és que em va picar la curiositat al veure un reportatge en una revista a l'avió, quan anàvem cap a Marrakech. El meu interès pels productes cosmètics em va fer llegir a fons el reportatge.
Aquest oli s'obté de les llavors de l'arbre d'argana (Argania spinosa); l'únic lloc del món on es pot trobar és en les àrees semidesèrtiques al sud-est del Marroc. Actualment la zona on estan els arbres ha estat declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco.
Se n'obtenen fruits un cop l'any. El fruit conté un pinyol, a l'interior del qual es troben les llavors, que contenen fins un 50% d'oli.
Dues de les formes més curioses d'obtenir les llavors impliquen l'"ajuda" d'animals, o bé cabres, que mengen els fruits i escupen les llavors, o bé camells, que es mengen el fruit sencer i expulsen les llavors, indigeribles, a través de...si si, la caca!
Però per al meu consol llegeixo que la forma més habitual d'extracció és recórrer al secat al sol per a poder separar el pinyol del fruit. Després de trencar la closca, l'oli s'extreu amb un torrat previ de les llavors, i es mol manualment.
La producció és petita, doncs de cada arbre es pot obtenir al voltant d'un litre d'oli per collita.

És oli comestible i molt valorat al Marroc, però se li han donat des de sempre usos cosmètics, sobretot per les dones berebers, que l'utilitzen com a protecció contra el sol i el vent, elements als quals estan exposades amb escreix tota la seva vida.


L'únic inconvenient que li he trobat és la pudor que fa...una barreja de fum i campament gitano, de fet no se t'acosta ningú, en tot cas una cabra d'aquestes que se'l mengen suposo que vindria corrents per la familiaritat de l'aroma... Però també he de dir que després d'uns cops de posar-me'l, ja no la trobo tan desagradable...

És un hidratant excepcional, amb efectes anti-envelliment, anticelulítics i antitaques. Deixa una pell satinada i fabulosa. També reafirma la pell i protegeix del sol, a més de servir també de bronzejador. Total: L'or del Marroc!!

En la nostra visita a una farmàcia bereber, on s'elaboren productes amb ingredients naturals tant de cosmètica com medicinals, en vam comprar i us asseguro que realment és una joia, he mirat per intentar aconseguir-ne per aqui per quan se m'acabi el que vaig portar però el preu és bastant alt, a més diuen que el barregen amb oli d'oliva per allarga-lo i no és pur... haurem de tornar a Marrakech!!!!!!