I com m’agrada el tomàquet. A l’estiu, quan n’hi ha tants i tan bons...recordo moltíssim la meva àvia a l’hort de Les Cabanyes collint-los...l’olor de les tomaqueres a l’arrancar-los, (els de branca, a la botiga, sempre fan aquesta olor i em recorden a ella..) i les aranyes que sempre hi havia entre les fulles peludes de la planta...com si les veiés. Cru i amanit, amb un bon oli d’oliva verge, és com a mi més m’agrada, però també en menjo de fregit (poc), i en gaspatxo (molt). És un aliment nutritiu i refrescant que forma part important de la dieta mediterrània, sobretot a l’estiu. I diuen que té tants beneficis, que té més propietats terapèutiques que molts medicaments.
Entre d’altres, diuen que és un conegut remineralitzant i desintoxicant.
Tomàquet de branca, per sucar pa i per amanides també, és el que em recorda la iaia ;-)
A més de les toxines que s'expulsen a causa del seu efecte diurètic, també s'encarrega d'eliminar l'àcid úric i de reduir el colesterol.
Tomàquet de Montserrat, boníssim de gust, però amb poca polpa, sec, amb oli d'oliva verge i sal una delícia...
Són una font de potassi, fòsfor i magnesi-necessaris per a l'activitat normal de nervis i músculs-, aporten importants quantitats de vitamines B1, B2, B5, E i, sobretot, C i A-en concret, betacarotè o provitamina A-. El tomàquet amb prou feines conté greixos. Aquesta característica, unida al seu poder diürètic, el converteix en un aliat d'excepció en les dietes d'aprimament i de control de pes.
Tomàquet RAF, també m'encanta per menjar amb formatge fresc, anxoves i amanit amb oli sal i vinagre, mmmmm ah!! i orenga potser ?
És, a més, un aliment molt ric en licopè, un pigment vegetal que atorga al tomàquet el seu característic color vermell. El licopè posseeix propietats antioxidants i anticancerígenes i redueix el risc de patir malalties cardiovasculars. Els antioxidants són un grup de vitamines, minerals i colorants naturals que protegeixen les cèl lules del nostre organisme dels efectes nocius causats pels radicals lliures, unes molècules que es formen en el cos humà en entrar en contacte amb l'oxigen, és a dir, quan respirem.
Kumato, el meu descobriment d'aquest hivern...boníssim per les amanides també ;-)
Els radicals lliures són, en part, responsables de l'envelliment, de les malalties cardiovasculars i de l'aparició del càncer, i actuen atacant les membranes cel lulars i al material genètic de les cèl lules-l'ADN- Aquest procés d'oxidació cel lular, que afecta tots els teixits, ocorre de forma natural i és inevitable ja que no podem viure sense respirar, però factors com la contaminació ambiental, fumar, les dietes riques en greixos saturats, prendre massa el sol i l'exercici físic excessiu contribueixen a augmentar la producció de radicals lliures. Menjant tomàquets obtenim antioxidants que actuaran contra aquests...o sigui, TOTS A MENJAR TOMÀQUETS!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oleole!!!!! ;-)
Tomàquets de Montserrat sense obrir, s'hi assemblen als que cultivava la iaia també ;-)